Revalidatietraining
Heeft je paard last van een blessure of andere fysieke problemen? Neem dan gerust met mij contact op voor de mogelijkheden tot revalidatietraining. Deze vorm van training, volgens de principes van 4DimensionDressage, is namelijk bij uitstek geschikt voor paarden met lichamelijke klachten.
Enkele voorbeelden:
- Synovitis
- Kissing spines
- Peesblessures
- Halsartrose
- Artrose van de SI gewrichten
- Ontstekingen
- Botnieuwvorming
- Scheefheden
- Onverklaarbare kreupelheden
- Stijf opstarten
- Verminderd presteren
- Matige/achterblijvende bespiering
- Overige problemen/blessures
- Gedragsverandering/ongewenst gedrag
Ik werk samen met verschillende specialisten op het gebied van paardengezondheid, revalidatie en training om zo het beste plan van aanpak te kunnen maken en de revalidatie een zo groot mogelijke kans van slagen te geven. Hierbij wordt niet alleen naar de hulpvraag gekeken, maar naar het totale paard.
Revalidatietraining is namelijk pas écht succesvol als alle facetten worden meegenomen. Denk hierbij aan voeding, huisvesting, harnachement, hoef/beenbalans, gebit en conditie van o.a. spieren en fascia.
Hoe ziet een revalidatietraject eruit?
Als eerste is het belangrijk om te weten of het paard überhaupt trainbaar is voordat het revalidatietraject gestart kan worden. Ik schakel hiervoor altijd de hulp van een ervaren behandelaar/dierenarts in. Daarnaast maak ik een thermografische opname van het paard om probleemzones te detecteren en eventuele rode vlaggen uit te sluiten. Ervaring leert dat een blessure (meestal) niet zomaar ontstaat en onderdeel is van meerdere restricties in het lichaam en disfunctioneel lichaamsgebruik. Vaak is het nodig om eerst deze restricties te behandelen door een ervaren therapeut alvorens er gestart kan worden met de training.
Een paard dat trainbaar is zal eerst vanaf de grond gestart worden. Meestal is dit aan de longe. Het paard zal eerst onbelast leren zijn lichaam in balans te brengen, zodat er weer een gezond bewegingspatroon kan ontstaan. Hierbij is oog voor de natuurlijke anatomie, fysiologie en biomechanica van het paard. Vervolgens kan de intensiteit van de training worden opgebouwd, zodat uiteindelijk gestart kan worden met werk onder het zadel. Op deze manier wordt er zo min mogelijk energie verspild aan compensaties en wordt het ontstaan van blessures zo veel mogelijk verkleind.
Tijdens het traject wordt alles nauwkeurig in de gaten gehouden en vastgelegd op video. Ook kan het soms nodig zijn om tussentijds het plan aan te passen. Denk hierbij aan voeding, een extra behandeling of aanpassing van de hoef/beenbalans.
Het revalidatietraject wordt op maat gemaakt volgens de volgende punten:
- Wie traint het paard? Dit kan jijzelf zijn waarin ik jou begeleid, maar er kan ook gekozen worden om de training tijdelijk door mij te laten uitvoeren.
- Hoe vaak per week dient het paard getraind te worden?
- Hoe lang dient het paard per keer getraind te worden?
Je kunt ook bij mij terecht als je paard niet gerevalideerd hoeft te worden, maar je toch de training (tijdelijk) uit handen wilt geven. Het kan zijn dat je in de training tegen bepaalde punten aanloopt of gewoonweg tijd tekort komt om je paard zelf te trainen.
Neem gerust contact met mij op. Dan zullen we samen naar de mogelijkheden kijken en al je wensen bespreken.