Mijn verhaal
Ik ben Carmen Keja, Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut en Revalidatietrainer voor paarden. Zoals velen van jullie misschien wel zullen herkennen, heeft mijn paard Xandor mij op dit pad gezet en mij geleid naar waar ik nu ben.
Na de aankoop van Xandor kreeg hij al vrij snel last van zijn luchtwegklachten. We belandden gelijk in de malle molen, de klachten verergerden en levenslang medicatie leek uiteindelijk de enige oplossing om hem verlichting te geven. Toch had ik het gevoel dat er nog een andere oplossing moest zijn en besloot verder te zoeken. Ik kwam erachter dat luchtwegklachten vanuit een natuurgeneeskundige visie heel anders benaderd en behandeld worden. Dit gaf mij weer hoop en besloot een natuurgeneeskundig therapeut in te schakelen. Doordat Xandor’s klachten met de jaren waren opgebouwd, duurde de weg naar genezing lang. Er zijn diverse therapieën ingezet en het was letterlijk laagjes pellen. Maar het was zeker de moeite waard! Inmiddels staat hij al jaren zonder reguliere medicatie en heeft hij zelfs geen hulp meer nodig van natuurgeneeskundige middelen. Hij kan nu zelfs weer hooi eten wat NIET is natgemaakt, zonder daarbij een hoestaanval te krijgen! Dit was voorheen echt onmogelijk.
Deze ervaring heeft mij geleerd dat de weg naar genezing begint bij het individu en daarná pas bij de klacht. Mijn interesse voor natuurgeneeskunde was gewekt en in 2015 ben ik zelf afgestudeerd tot Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut. Daarna heb ik aanvullend verschillende cursussen gevolgd, waaronder de Connectiesensor en Lecher Antenne cursus bij Eric Laarakker.
Doordat Xandor’s luchtwegen tot rust waren gekomen, kon ik hem eindelijk weer oppakken in de training en mijn interesse voor het bewegingsapparaat en biomechanica groeide. Xandor heeft niet de meest gemakkelijke bouw en daarnaast is hij erg zuinig op zijn energie. Hierdoor was hij niet het makkelijkste paard om te trainen. In de loop der jaren had hij discomfort ontwikkeld tijdens het bewegen, waardoor we beiden geen plezier meer beleefden aan de training. Hij is geregeld behandeld door diverse behandelaars, ik ben op zoek gegaan naar een beter passend zadel en ik had verschillende instructrices in de hand genomen. Daarnaast had ik ook de overstap gemaakt naar bitloos rijden. Telkens leek het na een aanpassing weer even beter te gaan, maar na een paar weken vielen we weer terug in een oud patroon. Ik kwam op een punt dat ik liever stopte met rijden dan nog zo door te modderen.
Het laatste wat ik nog wilde proberen was een uitgebreid onderzoek bij Equicare-Plus. Het mooie aan dit hele onderzoek was dat het nauw aansloot bij mijn natuurgeneeskundige achtergrond. Er werd namelijk niet alleen gekeken naar de klacht, maar ook naar de voeding, huisvesting en het harnachement. Daarnaast werd er een thermografische opname van Xandor gemaakt en werd er gekeken naar zijn hoef/beenbalans en bewegingspatroon. Op deze manier werd er een duidelijk totaalbeeld gevormd. Hij bleek o.a. een forse CTO blokkade te hebben, waardoor hij flink compenseerde. Dit gebied is prima los te maken, maar als je je training er niet op aanpast zullen er weer restricties ontstaan en zal hij weer gaan compenseren. Je blijft dus in een vicieuze cirkel hangen.
Nadat Xandor zijn blokkades waren behandeld heb ik diverse trainingen bij Karin Leibbrandt van 4DimensionDressage gevolgd, wat een wereld van verschil maakte. Doordat we in de training direct het stuk aanspraken waar hij zich al die jaren had vast gezet, verbeterde hij elke training weer. Xandor had weer de mogelijkheid om te bewegen, waardoor het trainen voor ons beiden weer plezierig werd. Ik was al dankbaar dat Xandor van de medicatie af was en klachtvrij in de wei kon staan, maar dat ik ook weer vele rij jaren tegemoet ging was onbeschrijfelijk.
Je raadt het misschien al: het was voor mij een logische stap om te beginnen met de opleiding tot Revalidatietrainer bij Equicare-Plus. Ik moest meer weten over deze manier van trainen, voor mijzelf, maar ook om andere ruiters te laten ervaren hoe je ook met je paard kunt trainen. In 2018 ben ik gestart met de opleiding en les nu nog steeds bij Karin Leibbrandt en Tessa Roos om mij te blijven ontwikkelen. We zijn toch allemaal gek op onze paarden en we willen ze toch zo lang mogelijk bij ons houden? Laten we dan ook zuinig op ze zijn en ons meer verdiepen in een duurzame manier van trainen.
Xandor was mijn kompas (en nog steeds). Hij heeft mij aan het denken gezet en tegelijkertijd leren vertrouwen op mijn gevoel. Hij heeft mij geleid naar waar ik nu ben. En hoe het nu met hém gaat? Hij is inmiddels alweer 24 jaar en fitter dan ooit tevoren!