Jonge paarden traject

 • Wil jij graag je paard laten beleren in zijn
 • En zelf betrokken blijven bij de training?

Dan is dit traject misschien iets voor jou.

Door de jaren heen heb ik verschillende eigenaren met hun jonge paarden mogen begeleiden. Ik merkte dat het voor zowel paard als eigenaar een meerwaarde had om thuis te kunnen blijven trainen. Zo kon de eigenaar meekijken tijdens de trainingen, zelf het paard blijven verzorgen en hoefde het paard niet te wennen aan een nieuwe omgeving. Wel dien je binnen een straal van 35 km te staan vanaf de postcode 1442 BA om je aan te kunnen melden voor dit traject. Ik moet immers een aantal keer per week jouw kant op komen.

Hoe ziet dit traject eruit?

 1. Kennismaking

Tijdens de kennismaking wil ik graag alles te weten komen over jouw paard, zoals de geschiedenis, wat is er al met het paard gedaan, wat zijn eventuele aandachtspunten? Daarna gaan we samen met je paard aan de slag, zodat ik kan zien hoe het paard beweegt en reageert. Op deze manier kan ik een inschatting maken van de duur van het traject.

 1. Basis vanaf de grond

Als eerste vind ik het belangrijk dat het paard en ik elkaar leren kennen en een vertrouwensband opbouwen om zo een samenwerking aan te kunnen gaan. Dit doe ik vanaf de grond en het liefst in een roundpen of afgezette ruimte. Indien dit niet mogelijk is, is het alternatief aan de longe. Ik ga aan de slag met tempo en richting, maar besteed ook veel aandacht aan ontspanning. Stress heeft vaak een negatieve lading, maar stress is ook onderdeel van het leven. Het paard mag iets spannend vinden en er mag stress zijn. Zo kan ik het paard juist leren omgaan met stressvolle situaties. Echter vind ik het wel belangrijk dat het paard niet overladen wordt met prikkels, zodat zijn stress-emmertje niet overloopt.

 1. Balans vanaf de grond

Als het paard de hulpen begrijpt gaan we door naar verticaal en horizontaal evenwicht aan de longe. Dit is een essentieel onderdeel, omdat het paard zijn lichaam moet kunnen organiseren en stabiliseren om zijn ruiter te kunnen dragen. Pas als het paard dit onder de knie heeft, kunnen we door naar de volgende stap.

 1. Wennen aan de ruiter

Spelenderwijs heb ik het paard in alle voorgaande stappen al laten wennen aan aanrakingen over zijn hele lijf, een dekje, een singel, een zadel en inparkeren. Hierbij vind ik het belangrijk dat het paard dit met het grootste gemak toelaat voordat ik erop ga. Ook zal er een stuk schriktraining aan vooraf gaan om het paard stoerder te maken en te leren omgaan met gekke en eventueel stressvolle situaties. Daarna zal ik hem kennis laten maken met een ruiter op zijn rug. Dit zal eerst zonder en later met zadel zijn. Door deze manier van werken probeer ik al zoveel mogelijk problemen getackeld te hebben voordat ik erop ga. Er is namelijk maar één eerste keer en ik wil dat het paard zijn eerste ervaring met een ruiter als positief beschouwt.

 1. Basis rijden

In deze fase zullen de eerste stappen gezet worden met een ruiter op zijn rug. We gaan in stap aan de gang met halthouden en richting. Daarna zullen we dit uitbouwen naar draf en galop. Vaak laat ik iemand de eerste keren vanaf de grond het paard leiden, waarna ik de hulpen langzaam overneem.

 1. Vervolg rijden

In deze fase wordt het echt belangrijk het paard richting verticaal evenwicht te rijden. We gaan de hulpen steeds meer finetunen en zullen zelfvertrouwen, kracht en conditie gaan opbouwen met een ruiter op zijn rug. In deze fase kan jij als eigenaar ook je eerste meters maken op de rug van je paard! Vervolgens zal ik je verder begeleiden totdat je lekker zelfstandig kan rijden met je paard.

Goed om te weten!

 • Tijdens dit traject vind ik het belangrijk dat ik veilig kan blijven werken, zowel voor mezelf als voor het paard. Dat betekent bijvoorbeeld dat het fijn is als er op stal rekening wordt gehouden met het feit dat er een paard beleerd wordt. Ik zal daarentegen ook rekening houden met de regels en mensen op stal, zodat er een fijne werksfeer is.
 • Je mag bij elke training aanwezig zijn. Dit zal je veel vertrouwen geven als je er op een gegeven moment zelf op gaat. Doordat de trainingen meerdere keren per week zijn en ik routes rij, is het wel heel fijn als ik zelf de datum en tijd van de trainingen kan inplannen. Daarbij zal ik natuurlijk wel zoveel mogelijk rekening proberen te houden met de dagen/tijden dat jij erbij kan zijn.
 • De trainingen duren gemiddeld 45 tot 60 minuten, waarbij ik uiteraard rekening houd met de belastbaarheid van het paard. Soms kan het gebeuren dat er een langere sessie nodig is om een training goed af te sluiten. Soms kan 30 minuten al genoeg zijn als het paard het van begin tot eind fantastisch heeft gedaan. De prijs die ik hanteer blijft ondanks de wisselende tijden hetzelfde. Ervaring leert dat ik namelijk vaker langer dan korter bezig ben. Zeker als we meer gaan rijden. In the end komen we gemiddeld toch weer uit op 45-60 minuten trainen.
 • Het minimaal aantal trainingen is 3x per week. Ervaring leert dat minder trainingen per week leidt tot minder progressie.
 • Als het volledige traject is doorlopen, zal de prijs van het traject vervallen en kan je blijven lessen volgens het lestarief.