Instructie

Ik werk volgens de principes van 4DimensionDressage, die inzicht geven in welke richting het paard uit balans kan raken en hoe je dit het beste kunt corrigeren. Hierbij is oog voor de natuurlijke anatomie, fysiologie en biomechanica van het paard. Dit betekent onder andere dat lengte in de hals essentieel is en gebruik van hulpteugels echt een no go. Daarnaast zullen ook de mogelijkheden en grenzen van het individuele paard altijd gerespecteerd worden. Het is mijn doel alles zo duidelijk en simpel mogelijk te vertalen naar jou als paardeneigenaar/verzorger, waardoor het trainen van je paard inzichtelijk en vooral heel leuk zal zijn!

Je kunt bij mij terecht voor les in:

  • Rijden
  • Grondwerk
  • Longeren
  • Werken aan de hand
  • Lange teugelen
  • Houding en zit
  • Óf een combinatie van het bovengenoemde.Tijdens de lessen kijk ik waar jullie groeimogelijkheden liggen en wat jij en je paard op dat moment nodig hebben om het meeste uit je les te halen. Balans is daarbij een belangrijk kernwoord, zowel bij paard als ruiter.

Een paard in balans neemt namelijk zelf een passende hoofd-halshouding aan, zonder dat de ruiterhand dat direct heeft beïnvloed. Daarnaast verspilt het paard geen energie en kracht aan compensaties, wat de kans op blessures aanzienlijk verkleint. Hij kan tenslotte zijn energie en kracht veel beter besteden aan functioneel lichaamsgebruik.

Ook je eigen balans is essentieel als je besluit op de rug van je paard te stappen. Je zal leren hoe je je eigen romp stabiel en “licht” kan maken, zodat je een compact pakketje wordt die je paard gemakkelijk kan ronddragen. Je paard moet namelijk zijn rug kunnen liften, maar dit moet je wel in je lijf kunnen toestaan. De vering in je heupen, knieën en enkels zijn hierbij heel belangrijk, maar worden helaas vaak buiten werking gesteld. In de lessen zal ik je op verschillende manieren laten ervaren wat de voordelen zijn van een correcte houding en zit. Wil je ook aan jezelf werken zonder je paard te belasten? Dan biedt houding en zitles op Joker (simulator) de uitkomst!

Naast de fysieke balans is er ook aandacht voor de mentale balans. Hoe is jouw energie? Wat is jouw intentie? Ben je je bewust van je eigen lichaamstaal en wat je uitstraalt naar je paard? Allemaal vraagstukken die jou als paardeneigenaar steeds bewuster maken, waardoor de communicatie met je paard zal verbeteren. Met als doel: een mooie verbinding tussen jou en je paard.

~Met plezier je paard kunnen trainen in balans, harmonie en ontspanning dát is mijn doel~